Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Financieel sterke en visionaire zakenlieden vestigen een nieuw bedrijf in Kolding

Op 16 mei 1919 verkoopt Jacob Jørgensen, manager en eigenaar van Solar Elektricitetsmaaleren, de Solar meterwinkel en zijn productiefaciliteiten in Rendebanen aan Kolding Elektricitetsværk. De 28-jarige ondernemende zakenman gaat zijn nieuw verworven kapitaal in zijn toekomst herinvesteren en zal niet op zijn lauweren rusten. De volgende dag richt hij Nordisk Solar Compagni in Kolding op samen met zijn vriend en collega, handelaar Herluf Sørensen.

Hoewel Jacob Jørgensen tot nu toe voornamelijk elektrische meters verkocht, twijfelt hij er niet aan dat de vraag naar andere elektrische materialen snel zal groeien en dat de klanten, naast de bekende elektriciteitscentrales, een toenemend aantal windelektriciens, aannemers en dergelijke zullen zijn.

De afgelopen 7 jaar hebben hem geleerd dat de mogelijkheid om goederen op het juiste moment te kopen, op te slaan en af te leveren de sleutel is tot een succesvol bedrijf. Ook hebben de oorlog en het naoorlogse jaar met zijn schaarste en invoer- en valutabeperkingen hem geleerd hoe belangrijk het is om vooruitziend te zijn en zich snel aan te passen, wanneer goederen moeten worden geleverd via inkoop of eigen productie.

Jacob Jørgensen twijfelt niet over zijn rol. Hij wil voortdurend een bedrijf runnen en investeren om een belangrijke waarde creërende speler te worden in de veranderlijke handel in elektra. Hij is zich ervan bewust dat er meer operationeel- en werkkapitaal nodig zal zijn om de grotere groep klanten te kunnen voorzien van een breder assortiment van producten, en hij is vastbesloten om een financiële partner te vinden. Hij overtuigt gemakkelijk zijn vriend Herluf Sørensen over het potentieel, en de twee jonge ondernemers komen overeen om zowel te investeren in als het oprichten van het algemene partnerschap Nordisk Solar Compagni.

 

De bedrijfsgrondslag is deels het verkopen van elektrische meters aan het snel toenemende aantal stroom- en utiliteitsstations - inclusief het vervangen van oude gelijkstroommeters door nieuwe wisselstroommeters, wat betekent dat stroom goedkoper en over langere afstanden vervoerd kan worden - en deels de groothandelsfunctie voor elektrische installatie- en consumptiemateriaal voor de vele particuliere woningen, waar de komende jaren elektriciteit wordt aangelegd.

De twee partners kennen elkaar goed van het bedrijfsnetwerk Kolding Fodsportsforening van 1915. De chemie tussen hen is goed. Ze hebben elk de achtergrond en competenties die nodig zijn om een partnerschap te vormen dat meer dan 25 jaar duurt. Herluf Sørensen is een opgeleide handelaar en financieel sterk na het ontvangen van een familie-erfenis. Met betrekking tot de akte van stichting bereiden de twee een duidelijke eigenaarsovereenkomst en taakverdeling voor. Jacob Jørgensen is verantwoordelijk voor technische taken, verkoop en dagelijks beheer, terwijl Herluf Sørensen de boekhouding behandelt totdat het bedrijf goed staat.

Na de oprichting verhuizen Jacob Jørgensen, Herluf Sørensen en enkele werknemers naar Jernbanegade 19 in Kolding. De ruimte is beperkt, omdat liquiditeit en kosten beperkt moeten blijven, omdat het productaanbod van het bedrijf continu moet worden uitgebreid en aangepast aan de constant toenemende vraag.

het bedrijfsnetwerk Kolding Fodsportsforening van 1915

 

Drukke vestigingsjaren op de top van de golven

De behoefte aan elektriciteitspieken en nieuwe nutsvoorzieningen schiet overal op. In 1919 initieert de gemeente Kolding de vernieuwing en verbetering van het elektriciteitsnetwerk, dat in de loop van twee jaar zal worden uitgevoerd. Omdat de vereniging van energiecentrales in Zuidoost-Jutland, die het station in Harte heeft gebouwd, al gebruik maakt van de expertise van Solar, is het opstarten een drukke tijd. De timing van de oprichting van Nordisk Solar Compagni door Jørgensen en Sørensen is goed gekozen en bevestigt hun visie en begrip van het belang van de technologische doorbraak.

Nordisk Solar Compagni behaalt in het eerste jaar een omzet van 320.000 Deense kronen en behaalt een solide winst. Al in 1920 komen er meer werknemers bij het bedrijf, waaronder een boekhouder, omdat Herluf Sørensen zich wil terugtrekken uit de dagelijkse activiteiten. In de tussentijd ontvangt Jacob Jørgensen handelslicenties als handelaar en als fabrikant. Herluf Sørensen gaat verder als partner en later als bestuurslid in Nordisk Solar Compagni.

 

Verhuizing en verandering

Na bijna vier jaar, in het voorjaar van 1923, doet Nordisk Solar Compagni het zo goed dat Jacob Jørgensen de begane grond en de eerste verdieping van een van de grootste en best geplaatste gebouwen in de stad, "Borgen" (het kasteel) in Haderslevgade, kan huren 21-23 (dat later Haderslevvej 25 wordt) in Kolding. Solar is uit de beperkte ruimte in Jernbanegade gegroeid en de stap is nodig voor de verdere groei van het bedrijf. Het laatste jaar moest Jacob Jørgensen op verschillende plaatsen in de stad opslagruimte huren. Met de nieuwe huur wordt alles op één plek verzameld en efficiënter gemaakt, en wordt het werk gemakkelijker omdat het moderne gebouw vrij revolutionair is uitgerust met een externe goederenlift.

De verkoop van elektrisch materiaal aan aannemers in Kolding en omgeving gaat omhoog en tegelijkertijd ontvangt het bedrijf verschillende verzoeken van verder weg gelegen klanten. Jacob Jørgensen weet dat het marktpotentieel aanzienlijk groter is. Daarom vraagt hij de handelsadvocaat N.C. Jehrbo om een reizende verkoper te worden. N.C. Jehrbo zal contractanten in heel Jutland bezoeken om daarmee het bedrijf te laten groeien.

Bijna anderhalf jaar na zijn verhuizing naar "Borgen", verandert Jacob Jørgensen de focus van de bedrijfsstichting van Nordisk Solar Compagni aanzienlijk. Hij scheidt de meterswinkel inclusief zijn zakelijke activiteiten en 13 werknemers in het bedrijf Dansk Målerværksted af. De trouwe voorman van het bedrijf, die sinds 1914 Jacob Jørgensen heeft gevolgd, wordt de dagelijkse manager en mede-eigenaar.

Met de afscheiding stuurt Jacob Jørgensen de zakelijke focus van Nordisk Solar Compagni naar de landelijke groothandel van elektrische producten, maar tegelijkertijd overweegt hij een substantiële productie tot stand te brengen. Er komt een nieuw en baanbrekend tijdperk aan.

 

Lees meer in het volgende hoofdstuk, dat op 17 maart 2019 zal verschijnen.