Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

HET ZAKELIJKE AVONTUUR BEGINT

Ambitieuze ondernemer verhuist naar Kolding. Gedreven door een gloeiende interesse voor de groeiende elektrotechnische industrie, vertrekt een jonge scheepsbouwarchitect in 1912 vanuit Hamburg in Duitsland naar Kolding in Denemarken. Uitgerust met vertrouwen en een ‘can-do’ mentaliteit wil hij een bedrijf oprichten dat elektrische meters verkoopt.

Op 21-jarige leeftijd verhuist Jacob Jørgensen in februari 1912 naar Kolding om een onafhankelijke koopman te worden. Hij is vastberaden, heeft de potentieel enorme markt voor meters gezien en wil een Noordse importeur worden van halffabricaat meteronderdelen van het Engelse bedrijf Solar Works. 

Door zijn opleiding en werk in Duitsland blijft de jongeman op de hoogte van de snelle penetratie en het gebruik van elektriciteit. Hij heeft een sterk vertrouwen in de toekomst en zal zijn eigen bedrijf in Kolding starten met sterke afhankelijkheid van technologische vooruitgang.

Jacob Jørgensen is vastbesloten en gericht op het werken aan het uitbreiden van zijn samenwerking met Solar Works. Wanneer hij in 1913 de status van importeur verkrijgt, initieert hij onmiddellijk samen met zijn zwager Søren Christian Pedersen de oprichting van het bedrijf "Solar Elektricitetsmaaleren v/ Pedersen & Jørgensen".

Volgens de wet is Jacob Jørgensen echter drie jaar te jong om een bedrijf te bezitten. Maar dat weerhoudt de enthousiaste ondernemer niet. Hij vindt snel een "stroman" met dezelfde achternaam en weet zijn weg te vinden om zijn doelen te bereiken. Jacob Jørgensen benoemt zichzelf als dagelijkse manager en richt het bedrijf op in een kelder in Bellevuegade in Kolding.

De zaken versnellen snel. De Solar-meters worden verkocht aan het snel toenemende aantal elektrische centrales dat in het grensgebied opduikt. Wanneer de ruimte al in 1914 te klein wordt, verhuist het bedrijf naar het achtergebouw van Rendebanen 6, dat deel uitmaakt van de energiecentrale Kolding Elektricitetsværk. Hier richten ze kantoren in en een moderne meterwinkel, waar de vereiste meters kunnen worden geassembleerd en op bestelling gemaakt.

 

 

Oorlog gooit roet in het eten

Hoewel het Solar meterbedrijf een gevestigde waarde heeft, zijn ze verlamd wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt in 1914. Door schaarste en aanzienlijke importbeperkingen kan de productie van nieuwe meters tijdens de oorlog niet op dezelfde intensiteit worden volgehouden.

Snel denken, inventiviteit en snelle aanpassing zijn nodig. Dit zijn kwaliteiten die sindsdien kenmerkend zijn voor Solar. Jacob Jørgensen koopt en herstelt nu gebruikte meters en besluit tegelijkertijd een kleine groothandel in elektrische materialen op te zetten.

Na het einde van de oorlog ervaart Kolding Elektricitetsværk een explosieve toename van het elektriciteitsverbruik, waardoor het voor de 20 jaar oude elektriciteitscentrale moeilijk is om bij te blijven. Daarom wordt besloten om de eerste waterkrachtcentrale van Denemarken te bouwen in het heuvelachtige terrein nabij Harte ten noordwesten van Kolding.

Kolding Elektricitetsværk is verantwoordelijk voor een groot deel van het werk om de vestiging van de Harte-fabriek te realiseren en moet daarom een speciale technische meetafdeling ontwerpen in de gebouwen van Rendebanen 6. Dit is waar Jacob Jørgensen een paar jaar eerder de meterwinkel oprichtte. Dit betekent dat de fabriek het huurcontract op korte termijn moet opzeggen en biedt aan om de meterwinkel met inbegrip van uitrusting als gedeeltelijke compensatie over te nemen.

Voor Jacob Jørgensen komt de aanbieding op een zeer geschikt moment. De verkoop zal aanzienlijk en noodzakelijk kapitaal opleveren. De elektrische gloeilamp en het witte licht, die de rokende paraffinelamp kunnen vervangen, zijn op weg om een statussymbool te worden, en veel welgestelde consumenten worden de eersten die stroom in huis hebben geïnstalleerd.

De ambitieuze ondernemer ziet dat de groothandel in elektrische artikelen de verkoop van meters snel zal overtreffen, maar hij weet ook dat deze ontwikkeling vereist dat er meer kapitaal in zijn voorraad wordt vastgehouden, wat in korte tijd is toegenomen tot meer dan 15 meter smalle rekken.

Jacob Jørgensen maakt van de situatie gebruik en handelt snel. Hij leegt het pand in Rendebanen 6 en verkoopt de meterwinkel inclusief apparatuur aan de energiecentrale. In mei 1919 ontbindt hij het bedrijf Solar Elektricitetsmaaleren v/ Pedersen & Jørgensen en al de volgende dag vestigt hij samen met zijn vriend Herluf Sørensen de samenwerking Nordisk Solar Compagni v/ Sørensen og Jørgensen vanuit het kantoor op de eerste verdieping.

Dit is hoe de fundering voor het Solar dat we vandaag kennen werd vastgesteld op 17 mei 1919. Er zullen echter de komende 100 jaar veel veranderingen plaatsvinden en Solar's rol als maker van verandering en als uitdager wordt al snel duidelijk.

story-jan.2019

Lees meer in het volgende hoofdstuk, dat op 17 februari 2019 wordt gepubliceerd.