Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Generatieverschuiving sluit aan op Nordisk Solar

De oprichter van Nordisk Solar, Jacob Jørgensen, die aan het begin van het jaar 70 jaar oud werd, benoemt verschillende directeuren en lijnt de volgende generatie op.

De ondernemende directeur, Jacob Jørgensen, is bekend en gerespecteerd door het Deense bedrijfsleven als handelaar, fabrikant, eigenaar van een rederij, ontwikkelaar en eigenaar van onroerend goed.

Op het juiste moment positioneert Jacob Jørgensen zijn zoon, Harald Jørgensen, die de vestigingen van Solar in Kopenhagen runt, aan zijn zijde in het uitvoerend management. Bovendien wordt hij geflankeerd door zijn schoonzoon, Jørgen Borum, die Chief Financial Officer is, evenals C P Ørssleff, die de commerciële directeur van het bedrijf is.

We hebben nog steeds dezelfde kapitein aan het roer, maar nu wordt hij ondersteund door bekwame hoofdofficieren op de brug. De koers is gezet, de wind heeft de zeilen geraakt en de volgende generatie is gereed om in te stappen.

Nabijheid en aanwezigheid
Jacob Jørgensen begint al snel met het algemene doel en de richting van Solar en de toekomstige ontwikkeling ervan. De slogan voor de nieuwe leden van het uitvoerend management is duidelijk en ondubbelzinnig: Solar moet zijn positie als:
     - de leidende elektrotechnische groothandel in Denemarken
     - landelijk met een netwerk van filialen dichtbij de klant
     - fabrikant van licht- en elektriciteitsmaterialen
versnellen en uitbreiden.

In alle opzichten moet Solar dicht bij de klanten zijn. Gedeeltelijk betekent dit een landelijk bereik van filialen, maar het betekent ook een coöperatieve intimiteit en het vermogen om naar de klant te luisteren en inzicht te krijgen in hun dagelijkse activiteiten, hun behoeften en kansen.

Met nabijheid en aanwezigheid zou Solar de vinger aan de pols van de markt moeten houden en zich daardoor snel kunnen aanpassen en de eerste zijn om de veranderende behoeften van de markt om te zetten in een gezond bedrijf en een verhoogde klantwaarde.

Marktgroei en uitbreiding van filialen
Al tegen het einde van de jaren vijftig begint het economisch herstel in Denemarken. We ervaren een economische bloei. De gemiddelde groeisnelheid ligt op ca. 5% en de daaruit voortvloeiende rijkdom krijgt ons snel in de greep in het begin van de jaren zestig. Hier zien we de grootste hausse in de bouw van eengezinswoningen in de Deense geschiedenis.

In 1958 werden ongeveer 20.000 nieuwe woningen gebouwd, maar dat aantal steeg snel naar 50.000 eenheden slechts enkele jaren later. De gigantische hausse brengt meer welvaart en een aanzienlijke verhoging van de consumptie met zich mee. 

De groei manifesteert zich onmiddellijk als records in de jaarverslagen van Solar. Solar voorziet niet alleen de vele nieuwe woningen van elektriciteitsmaterialen. Het bedrijf zorgt er ook voor een aanzienlijke verkoop in de branche als het gaat om huishoudelijke apparaten en kleinere apparaten via I/S El-Salg, dat wordt geleid door C P Ørssleff. (Vandaag heeft El-Salg meer dan 160 winkels en is het een van de grootste winkelketens van Denemarken met huishoudelijke apparaten, kleinere elektrische apparaten en verlichting).

In de jaren 1962 tot 1966 bereikt Solar het doel van een landelijke reeks filialen, aangezien kantoren worden geopend in Sønderborg, Silkeborg en Frederikshavn. Sommige van de bestaande kantoren verhuizen naar grotere en modernere gebouwen. De rest wordt herbouwd en gemoderniseerd met open toonzalen met verlichting.

Jacob Jørgensen sterft op 75-jarige leeftijd in 1967. Directeur Jørgen Borum neemt de positie van Jacob Jørgensen over in de raad van bestuur van Solar.

Huishoudelijke apparaten

Advertentie voor geautomatiseerde verwarming

Solar's hoofdkantoor aan de Haderslevvej

Een industriële technische afdeling maakt Solar minder kwetsbaar voor de vele wendingen van de bouwsector
Directeur C. P. Ørssleff besluit snel naar de meer technische verkoop te kijken. In 1975 moedigt hij een al lang in dienst zijnde werknemer, Poul Erik Nielsen genaamd, aan een industriële afdeling in Kolding op te richten. De eerste opdracht voor deze afdeling is om een industrieel technisch assortiment samen te stellen. C.P. Ørssleff heeft in de gaten gehouden hoe de industrie heeft gerationaliseerd, geoptimaliseerd en nu ook is begonnen met het automatiseren van processen in de afgelopen jaren. Hij is ervan overtuigd dat industriële automatisering zich zal ontwikkelen tot een bloeiende markt, omdat deze het antwoord is op de hoge salariseisen en het gebrek aan werknemers op dat moment.

In 1976 nemen C. P. Ørssleff en Poul Erik Nielsen sales engineers aan in verschillende filialen van Solar. Hun primaire opdracht is om de verkoop aan industriële bedrijven en instellingen te stimuleren.

Het oprichten van de afdeling industrie en het inhuren van de sales engineers blijken van groot belang. Het wordt het opmaat voor Solar om zijn profiel te veranderen en in enkele jaren een toonaangevende technische groothandel te worden.

Slechts twee jaar later neemt Solar deel aan de grootste industriële vakbeurs van Scandinavië, genaamd "HI-77", in Herning, Denemarken. Met hen hebben ze een aanzienlijk assortiment binnen de automatisering van de industrie.

In hetzelfde jaar verwerft Solar 50% van het aandelenkapitaal van het elektronicabedrijf Silcon in Kolding. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf een reeks geavanceerde elektronische producten ontwikkeld en geproduceerd. De overname is gedaan met de gedachte een productie- en verkoop gerelateerde samenwerking tot stand te brengen met de groothandelsactiviteiten van Audiola en Solar.

Afscheid van een geweldige man:

In 1980 sterft Solar's gerespecteerde directeur Claes p. Ørssleff na 35 jaar in Solar te hebben doorgebracht. Als verantwoordelijke voor de commerciële afdeling (inkoop en verkoop) was hij in veel opzichten de voorloper en de drijvende kracht die Solar naar de positie leidde die het nu heeft. In zijn overlijdensadvertentie staat: "Claes Ørssleff zal herinnerd worden als een van de grootste persoonlijkheden in de elektrische industrie. Zijn kennis van producten en alle omstandigheden die de branche kenmerkten was legendarisch en hij werd zeer gewaardeerd door zowel leveranciers als klanten. De industrie heeft een enorm verlies geleden met het overlijden van Claes P. Ørssleff ".

Als gevolg van de dood van C. P. Ørssleff wordt de kleinzoon van Jacob Jørgensen, Thorkild Thage-Jørgensen, benoemd tot adjunct-directeur en treedt hij op 1 augustus in het uitvoerend management. De geautoriseerde ondertekenaars Bent Jensen en Carsten H. Ørssleff worden Sales Directors genoemd, terwijl Kurt Thisted Financial Director wordt.


Het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van Solar wordt gepubliceerd op 17 augustus 2019.