Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Lampen voor het hele koninkrijk

Na meer dan 30 jaar radioproductie besluit Audiola om hun productie van radio's en grammofoons geleidelijk af te bouwen. Het bedrijf sluit de productie in de jaren 50 af en is vastbesloten om hun bedrijfsactiviteiten aan te passen aan de ontwikkeling en productie van elektrische apparatuur en verlichting. A/S Audiola Radio verandert hun naam in het productiebedrijf A/S Audiola. Als een belangrijk onderdeel van de strategie, verplaatst Audiola zijn productie naar de modernere faciliteiten in The Factory Yard in 1961. De transformatie die jaren geleden begon, komt op gang en een nieuw tijdperk begint.

In zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur van Audiola pakt Jacob Jørgensen het serieus aan. De strategie en richtlijnen worden duidelijk aangekondigd en laten geen ruimte voor vergissing. Audiola moet innovatief zijn en waarde toevoegen binnen hun vakgebied. Het bedrijf moet ook op de hoogte blijven van het gebruik van de nieuwste productietechnologieën en een 'close-to-market'-organisatie hebben die hen in staat moet stellen in de behoeften van de markt te voorzien, zowel thuis in Denemarken, maar ook op de vele exportmarkten.

In slechts enkele jaren zijn het niet langer alleen rijen bakelieten persen op de fabrieksvloeren van Audiola. Nieuwe grondstoffen en productiemethoden worden toegepast en in het begin van de jaren 60 spugen de machines spuitgegoten kunststof componenten uit met bakeliet-inzetstukken voor wand- en plafondarmaturen.

In het voorjaar van 1962 krijgt Audiola grote erkenning en internationale aandacht wanneer ze het Du Pont World Diploma krijgen op de EURO Plastic-tentoonstelling in Parijs. Als eerste bedrijf ter wereld, gebruikte Audiola het plasticachtige synthetische Delrin Acetal Resin voor de productie.

In een recordtijd ontwikkelt Audiola een uitgebreid assortiment elektrische apparatuur uit eigen productie. Het assortiment bestaat onder andere uit lamphouders, connectoren, afdichtringen, verlichtingsarmaturen en hangers. Elk product is uitgerust met een NSC-logo. In 1964 publiceert Nordisk Solar Compagni twee afzonderlijke catalogi met deze producten.

Van lichtverdeler tot lichtfabrikant
Net zoals Jacob Jørgensen en Audiola een belangrijke rol speelden in de groothandel van radio's en elektrische apparatuur, zal zijn zoon Harald Jørgensen een belangrijke rol gaan spelen in de jarenlange productie en verkoop van verlichtingsproducten van NSC in verlichtingsarmaturen voor particuliere consumenten, evenals de latere verkenning van industriële en buitenverlichting.

Tegen het einde van de jaren 40 verwerkt Solar alleen armaturen van anderen en heeft het bedrijf verlichtingsdisplays geïnstalleerd in Het Kasteel in Kolding en in de twee grote vestigingen in Aarhus en Kopenhagen. De 30-jarige Harald Jørgensen is zeer geïnteresseerd in verlichting en beschikt over veel kennis. Hij is nu adjunct-directeur met de bevoegdheid om voor het bedrijf te tekenen en is verantwoordelijk voor de activiteiten van Nordisk Solar in Kopenhagen. Harald krijgt steeds meer verantwoordelijkheden, vooral nadat zijn vader, Jacob Jørgensen in 1967 is overleden.

Harald Jørgensen wil dat Nordisk Solar Compagni in samenwerking met erkende architecten en ontwerpers een aantrekkelijk verlichtingsassortiment maakt. In zijn inspanningen om dit te doen, bestelt hij in 1949 de Tivoli-lamp van de architect Jørn Utzon, die later razend populair werd.

Een tekening van Utzon's Tivoli lichtarmatuur

De Tivoli-lamp wordt snel een bestseller en de jonge Harald Jørgensen krijgt de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de verlichtingsproductie. Echter alleen onder de voorwaarden dat de productie van Audiola moet zijn en hij alleen lichtarmaturen kan opnemen en produceren die geschikt zijn voor export.

Harald Jørgensen weet dat dit een langdurige opdracht zal worden en hij besluit zich te concentreren op twee gebieden:

1: “Light-knitting
Met zijn organisatorische vaardigheden stelt hij een team van lichtexperts samen en begint het bestaande assortiment van bakelietdozen en andere verlichtingsmaterialen van Audiola te exploiteren. Het project krijgt al snel de naam "Light knitting".

Gebaseerd op de filosofie dat een stopcontact eigenlijk slechts een lichtarmatuur is, betekent het project Light-knitting dat aan het einde van de dag magazijnmedewerkers een koord, een paar stopcontacten en fittingen worden overhandigd en vervolgens wordt gevraagd om ’s avonds thuis aan enkele hulpstukken te werken. Tegelijkertijd zijn de lichtexperts belast met het selecteren en inkopen van glas- en metaaltinten.

Een opwindend assortiment is samengesteld. De Zweedse glasfabrikant Flygfors levert veelkleurig glas en de metaaltinten komen van het bedrijf Domus, dat eigendom is van een van de dierbare vrienden van Harald.

Het verlichtingsassortiment wordt een groot succes op de beurs in Hannover, waaraan Nordisk Solar Compagni voor het eerst deelneemt in 1956. Ze sluiten een agent- en exportovereenkomst af met nieuwe partners in de Verenigde Staten, Canada en Japan.

2: Erkende architecten en ontwerpers
Intussen zet Harald Jørgensen zich in om de samenwerking met gerespecteerde architecten en ontwerpers uit te breiden. Het doel is duidelijk. Het succes te herhalen met Utzon en de Tivoli-lamp.

Harald Jørgensen is zich ervan bewust dat als Nordisk Solar in de toekomst geassocieerd moet worden met lichtontwerppictogrammen, hij dan voor kwaliteit moet kiezen en voorzichtig moet zijn bij het vinden van de leidende architecten en ontwerpers.

Verona by Sven Middelboe

Na een paar jaar is het hem gelukt Jørn Utzon, Acton Bjørn, Sigvard Barnadotte, Max Brüel en Jørgen Høj mee te laten doen. Verder heeft hij Sven Middelboe permanent in dienst als de eigen architect van Solar.

In 1957 publiceert Nordisk Solar Compagni de eerste "Solar Fittings - Lighting catalogue", waaruit blijkt dat de samenwerking zeer vruchtbaar was. De stijlvolle verlichtingsarmaturen zijn uniform en minimalistisch geïllustreerd. Onder elke illustratie wordt de naam van de ontwerper weergegeven.

Er is een enorme vraag naar de exclusieve lampen. De omzet breidt zich uit en wordt snel toegepast op de exportmarkten. Harald Jørgensen kan trots op zichzelf zijn.


Lees meer in het volgende hoofdstuk dat op 17 juli 2019 wordt gepubliceerd.

Zo is een stevige basis ontstaan die de ontwikkeling van Solar binnen de verlichting gedurende de volgende 40 jaar draagt, totdat de productie in 1998 wordt afgestoten. De hoofdlijnen en betekenisvolle gebeurtenissen van deze reis zijn als volgt:

1964 In Glostrup wordt een fabriek voor de verlichtingsproductie van Audiola opgericht. In totaal zijn er 900 mensen werkzaam in de twee fabrieken in Kolding en Glostrup.

1968 Na de dood van zijn vader neemt Harald Jørgensen de positie van voorzitter van het bestuur in Audiola over. De verlichtingsproductie wordt uit Audiola gehaald en wordt voortgezet als een onafhankelijke afdeling onder de naam "Solar Fittings Production" in Nordisk Solar Compagni. Solar verlichtingsdisplays zijn op elk filiaal gevestigd.

1972 Alle activiteiten van het productiebedrijf Audiola verhuizen naar een nieuw opgerichte fabriek in Vejen, Denemarken.

1979 De verlichtingsproductie in Glostrup verhuist naar Vejen. De productieactiviteiten in Audiola en Solar Fittings worden gecombineerd en bijgevolg van hieruit beheerd in Solar Fitting Production.

1986 Solar Fitting Production richt het bedrijf Solar Lighting op in Noorwegen.

1990 Solar neemt het Zweedse verlichtingsbedrijf Hans-Agne Jacobsson AB over

1992 De twee verlichtingsbedrijven van de Solar Group fuseren in Hans-Agne Jacobsson, in Vejen. Het bedrijf richt zich op industriële verlichting en buitenverlichting voor infrastructuur.

1998 The Solar Group verkoopt het bedrijf Hans-Agne Jacobsson aan Thorn Light in Engeland

Daarna verwerkt Solar nog steeds verlichting, maar nu via het Solar Light-concept, dat is gebaseerd op ingekochte producten van toonaangevende Europese verlichtingsfabrikanten.