Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Deense radioproductie gevestigd in Kolding

Na het splitsen van de meteractiviteiten van Solar in Dansk Målerværksted, verandert CEO Jacob Jørgensen de bedrijfsstichting van Nordisk Solar Compagni in 1925 in "productie en groothandel van elektrische artikelen en radio's".

Met grote interesse heeft Jacob Jørgensen gezien hoe de interesse van mensen voor radio-ontvangst is toegenomen sinds de eerste tests in 1923. En omdat een aantal overheidsradiostations onder leiding van de Britse BBC in Europa is gevestigd, twijfelt de visionaire handelaar niet dat radio-uitzending een elektronische massamedia zal worden. Jacob Jørgensen is er zeker van dat de radio snel wijdverspreid zal worden en een gewoon huisraad, net als elektriciteit.

Drukke zaken in Haderslevgade

Er is veel gebeurd sinds Nordisk Solar Compagni in 1919 op de eerste verdieping van Rendebanen 6 in Kolding werd gevestigd. De explosieve groei heeft al tweemaal tot een andere locatie geleid. En hoewel het mooie adres in Haderslevgade wat extra ruimte heeft geboden, is het nog steeds nodig om extra magazijnen te huren op twee verschillende locaties in de stad.

De nieuwe moderne en geëlektrificeerde wereld fascineert iedereen en krijgt vooral grip op grote steden. Solar voelt de toenemende vraag ook omdat het niet langer voldoende is om slechts één pakketzending naar het treinstation te hebben.

De eerste rondreizende vertegenwoordiger van het bedrijf, N.C. Jehrbo, is een volhardende man die alleen maar bijdraagt aan de drukte. Jehrbo reist overal heen. Hij is betrouwbaar en met zijn deskundige begeleiding en betrouwbare uiterlijk krijgen veel elektrotechnische aannemers van ver weg een gezicht bij Solar. Nieuwe klanten melden zich en de dagelijkse hoeveelheid bestellingen neemt toe met een ongekende snelheid.

Radioproductie - een nieuw tijdperk

In 1924 is radio-ontvangst, naast motorvoertuigen, het best behandelde thema in de pers. Nordisk Solar Compagni levert een reeks radiocomponenten, die worden verkocht aan doe-het-zelfbouwers, en Jacob Jørgensen besluit zijn opties voor het maken van radio's te bekijken. Direct worden soldeerlampen en soldeerbouten gekocht. Na een paar maanden te hebben geëxperimenteerd met de bekwame lokale telegraafoperator Meyer, slaagden Jacob Jørgensen en zijn twee werknemers, Johs Olesen en N.C. Jehrbo erin om in de herfst van 1924 twee functionerende prototypen samen te stellen.

Op dit moment is Jørgensen klaar om met de productie te beginnen en hoopvol wacht hij op de officiële aankondiging door de regering van toekenning van een zendvergunning aan de Deense omroep. Wanneer dat eindelijk gebeurt op 1 april 1925, zet Nordisk Solar Compagni hun productie van radio's onder de naam Audiola op. De enthousiaste Jehrbo bedenkt de naam, die een samentrekking is van de Audion-lamp en de Amerikaanse radiofabriek Radiola. Johs Olesen wordt aangesteld als supervisor en is verantwoordelijk voor het beheer van de eigenlijke productie. Ingenieur S. Lindberg wordt ingehuurd om de leiding te nemen over de ontwikkeling.

In 1926 brengt Nordisk Solar Compagni de eerste ontvanger uit, "4 lamps Audiola de Luxe". Het apparaat kost DKK 160 (huidige waarde DKK 5.445) en wordt alleen verkocht door de groothandel aan elektriciens.

Terwijl nieuwe modellen in het assortiment worden opgenomen, begint Audiola ook luidsprekers te produceren.

Nordisk Solar Compagni, die verantwoordelijk is voor alle marketing en verkoop van Audiola, publiceert de eerste Audiola NSC-catalogus in 1929. Tegelijkertijd bereidt Jacob Jørgensen zich voor op export door een Engelstalige brochure te laten maken. Hierin worden vier radio's en de NSC-spreker genoemd.

De timing van Jacob Jørgensen's onderneming in de productie van radio's is uitstekend. Het aantal luisteraars groeit met het uur. In 1926 zijn ongeveer 130.000 luisteraars die licenties betalen geregistreerd. In 1939 bezit 80% van alle Deense huishoudens een radio.

De nieuwe fabriekseigenaar Jacob Jørgensen zegt ambitieus: "Audiola Radio zal niet alleen op de hoogte blijven van de tijd. Het ontwikkelt en ontwerpt modellen die de tijd aangeven ".

 

De eerste vestigingen

Aangezien tegelijkertijd de verkoop van zowel elektrische materialen als radio’s zich bijna explosief ontwikkelt, is er een dringende behoefte om de fysieke omgeving uit te breiden. In 1928 koopt Solar een substantieel deel van het pand genaamd "Borgen" (het kasteel) in Haderslevgade en richt het een grotere werkplaats en magazijn op. 1 juli 1929, Solar opent zijn eerste filiaal in Aarhus en slechts vijf maanden later volgt een filiaal in Nykøbing Falster.

 

 

Audiola Radio, 200 werknemers en elke 7 minuten een radio

Audiola Radio produceert tot 1957 radio's, luidsprekers en grammofoons. In de jaren 1926-1931 worden 15.000 apparaten geproduceerd en in de periode 1932-1942 bedraagt de productie 60.000 apparaten.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt een vierde verdieping bovenop de fabriek gebouwd en de productie komt langzaam weer op gang. In 1947 is de fabriek klaar met een verhoogde capaciteit. Vanaf de nieuwe assemblagelijn is om de 7 minuten een radio klaar. In 1950 heeft de fabriek ongeveer 200 werknemers en produceert ongeveer. 15.000 apparaten dat j2-blockaar.

Audiola Radio behaalt een marktaandeel van ongeveer 10% in Denemarken en wordt beschouwd als een belangrijke speler in de Deense radio-industrie. Audiola Radio A/S genereert aanzienlijke export naar tien landen in Europa en Zuid-Amerika.

 

Van algemeen partnerschap tot naamloze vennootschap

In december 1930 wordt Nordisk Solar Compagni omgevormd tot een naamloze vennootschap. Het nieuwe bedrijfsvorm versterkt de reputatie van Solar als een goed gefundeerde Deense fabrikant en handelsonderneming in de ogen van zowel Deense als buitenlandse zakenpartners.

Tegelijkertijd slaagt Jacob Jørgensen erin het aandelenkapitaal van de onderneming te vergroten, zodat er nog steeds ruimte is voor investeringen en uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten van Solar. Hij is van plan om nog een ander productiebedrijf op te richten.

 

Lees meer in het volgende hoofdstuk, dat op 17 april 2019 zal verschijnen