Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Nordisk Solar Compagni trekt de grote portemonnee

Begin 1989 is Nordisk Solar Compagni de grootste elektrotechnische groothandel in Denemarken. Het bedrijf spreekt haar cashstapel aan - die in 1987 een geschat vermogen heeft van 518 miljoen DKK - bij hun eerste buitenlandse acquisitie; Westbo El Grossist AB in Zweden. Dit zet de verwachte expansie in het buitenland in gang, waar de groep zich op voorbereidt sinds de oprichting van de dochteronderneming, Solar International A/S in oktober 1987.

Het management verklaart dat de uitbreiding de komende jaren in een rustig en gemakkelijk tempo zal plaatsvinden zonder overhaaste acquisities en dat de uitbreiding zich vooral zal richten op de nabije markten in Duitsland, Zweden en Noorwegen.

De afgelopen jaren heeft de nationale groothandel in elektrische apparatuur veel geïnvesteerd in de oprichting van een modern centraal magazijn in Vejen. De inkoop- en inventarisfuncties zijn gecentraliseerd en met een baanbrekende herstructurering van de productdistributie biedt Solar nu dagelijkse levering aan zijn vele aannemers en industriële klanten. Een zeer nuttige service.

Sinds het begin in 1919 is Solar uitgegroeid tot de grootste groothandel in Denemarken. Gedurende de eerste 70 jaar van de geschiedenis van het bedrijf concentreerde het zich alleen op Denemarken, Groenland en de Faeröer Eilanden. Maar nu kijkt Solar naar uitbreiding van zijn bedrijfs- en distributieconcepten naar de aangrenzende markten door lokale bedrijven over te nemen. Het toegenomen operatiegebied gaat zorgen voor toekomstige groei van Solar. Tegelijkertijd zal het grotere volume het bedrijf ook versterken in een wereld met toenemende concurrentie van internationale groothandelaren.

Van een Deense tot een Noord-Europese groothandel

Het bleek al snel dat de bewering dat de uitbreiding op een kalme en vredige manier zou plaatsvinden, niet echt paste. Veel werk en vele maanden van onderhandelingen loont plotseling en de raad van bestuur keurt vier extra acquisities goed, al in het voorjaar van 1989.

 

Zweden:

Naast Westbo El Grosssist AB, verwerft het bedrijf ook Grosseliten AB in 1989. In de komende jaren neemt Solar vijf extra Zweedse bedrijven over; Elgrossisten Göran Arnesson AB, Elektro Mickie AB, Elektro Elco AB, Electrica AB en Direkt-El AB. Samen vormen ze de basis van Solar Sverige AB, beheerd door VD Kjell Svensson.

Duitsland:

Als de Berlijnse muur in november 1989 valt, voltooit Solar een due diligence met betrekking tot de overname van de Noord-Duitse groothandel Elektro Vertrieb Nord GmbH met het hoofdkantoor in Neumünster. In de komende jaren wordt de aankoop gevolgd door de aanvullende acquisities van de Berlijnse groothandel Georg Herrchen Gmbh & Co KG en het bedrijf R. Janke GmbH in Lübeck. Samen vormen ze de basis van het toenmalige Solar Deutschland GmbH.

Nederland:

In 1996 verwerft Solar de gerenommeerde Nederlandse groothandel Brinkman & Germeraad BV, plus verbonden ondernemingen in Nederland en België. Een nieuw, modern centraal magazijn wordt gevestigd en aangezien Solar later alle aandelen in Groothandel Electro Automatisering Smelt BV verwerft, vormen ze de basis voor de nationale technische groothandel die we vandaag kennen als Solar Nederland B.V.

Polen:

Parallel aan de oprichting van Solar Nederland, slaagt Solar erin in 1998 verschillende kleinere groothandels in Polen over te nemen. Solar start met de ontwikkeling en implementatie van een nieuw gemeenschappelijk IT-platform in Polen, dat een groot deel van de fusie uitmaakt. En als het hoofdkantoor en een centraal magazijn zijn gevestigd in Lodz ten westen van Warschau, is het bedrijf Solar Polska Sp. zo.o. is geboren.

Noorwegen:

Ondanks dat het oorspronkelijke plan was om uit te breiden naar de nabijgelegen markten, gaan tien jaar voorbij voordat Solar erin slaagt zijn vlag in Noorwegen te planten. In 2000 wordt Siemens Elektroengros AS Norge onderdeel van Solar. Met de extra acquisitie van Elektrogrossisten Sør AS en de daaropvolgende vestiging van een centraal magazijn in Gardermoen, is Solar snel en efficiënt in het plaatsen van de hoekstenen van het Solar Norge A/S, dat we vandaag kennen.

Finland:

Slechts 6 maanden nadat de overeenkomst met Siemens Elektroengros in Noorwegen is ondertekend, slaagt Solar erin het Finse bedrijf Viikinkikaapili OY in Helsinki te verwerven. Het blijkt echter dat het niet mogelijk is om verdere acquisities te doen en voldoende volume aan te houden dat nodig is om het bedrijf overeind te houden. Daarom verkoopt Solar na enkele jaren de bedrijfsactiviteiten in de Finse dochteronderneming aan de groothandel in elektriciteit, verwarming en sanitair Ahlsell.

Competentie en conceptontwikkeling:

Opdat de acquisities de gewenste synergie aan Solar kunnen toevoegen, moeten de nieuwe bedrijven in het buitenland zich richten op het ontwikkelen van technische competenties en het introduceren van de concepten van Solar. Dit was een aangenomen principe en Solar eiste dat de nieuwe dochterondernemingen centrale magazijnen oprichtten, elektronische bedrijfsoplossingen ontwikkelden en nachtbezorging implementeerden, zodat ze het groothandelsconcept van Solar konden waarmaken:

De klant moet het juiste product, op het juiste moment, op de juiste plaats en in de juiste hoeveelheid ontvangen, vergezeld van de juiste technische en commerciële ondersteuning.

Veranderingen in de sector en een nieuwe bedrijfsstrategie

Na ongeveer 10 jaar met een efficiënte horizontale marktgroeistrategie en de acquisitie van meer dan 30 bedrijven, bekleedt Solar aan het begin van het millennium de positie als een Deense groothandel met zeven dochterondernemingen op de Noord-Europese markt.

In 2003 besluit het management van de groep de groeistrategie te wijzigen en aan te passen zodat deze aansluit bij de veranderende industrie. De verandering is te vinden in verschillende markten waar zogenaamde technische ondernemers zorgen voor de levering en installatie van complete technische oplossingen op het gebied van elektriciteit, verwarming en sanitair en ventilatie.

Bijgevolg is de bedrijfsstrategie van Solar in 2004 bijgewerkt en opnieuw geformuleerd:

"Groothandel en distributie van componenten voor elektra, verwarming en sanitair en ventilatie"

De boodschap is helder en eenduidig. De vroegere horizontale groeistrategie van Solar moet meer verticaal worden. Nu zou de groei moeten komen van een verhoogde marktpenetratie in de bestaande markt en op basis van een aanzienlijk uitgebreid productassortiment.

Al in september van datzelfde jaar kondigt het management van Solar Danmark de oprichting aan van een divisie voor verwarming en sanitair.

Overname Europa

In de jaren 90 was Solar International een groeiende onderneming. Deze film neemt ons mee op een tour door de Solar landen, onze kantoren en centrale magazijnen. Destijds bevonden we ons ook in Finland en Duitsland.

Historisch perspectief

In 1989 viel de eerste steen van de Berlijnse muur op de grond. De video toont een paar beelden uit die zeer historische periode.