Energietransitie

Warmtepompen

Als Solar helpen wij jou met het kiezen van de juiste warmtepomp en onderdelen. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende warmtepompsystemen en trainingen van Solar Opleidingen. Ben je op zoek naar een oplossing voor jouw project? Neem dan contact op met onze specialisten.

/globalassets/shared/climate-and-energy/solar_icon_heat_pump_blue_rgb.jpg-web_verticalmedia-400x250.jpg

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Een warmtepomp biedt vele voordelen. Het is zowel milieu- als klimaatvriendelijk, je vervangt namelijk het gasverbruik van een cv-ketel door stroom en je zorgt toch voor een comfortabele temperatuur in je woning, vakantiehuis, magazijn of kantoor. Daarnaast kan een warmtepomp ook dienen als koelsysteem en heeft het een lange levensduur.

Warmtepompen zijn ook gunstig voor je portemonnee, je kunt verwarmen met een lagere energierekening. Dit geldt vooral als je ook gebruik maakt van een combinatie met zonnepanelen en elektrische radiatoren.

De ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen staan niet stil. Ze worden steeds stiller, energiezuiniger en ook compacter. Warmtepompen zijn in veel gevallen alleen geschikt voor goed geïsoleerde woningen en gebouwen. Neem voor goed advies contact op met ons.

 

Welk type warmtepomp moet je kiezen? Bekijk hier de verschillende types

Zekerheid op comfort

Hybride

Een hybride warmtepomp combineert een traditionele verwarmingsketel met een warmtepomp. Het systeem gebruikt hernieuwbare bronnen, zoals lucht of bodem, om efficient te verwarmen. Het schakelt automatisch tussen de warmtepomp en de ketel, afhankelijk van de de buitentemperatuur.
Bekijk de producten
Als primaire warmtebron

Lucht/water All-Electric

De lucht/water-warmtepomp is een primaire warmtebron waarvoor waterradiatoren of vloerverwarming nodig zijn. Een lucht/water warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht om de woning en het sanitair warm water te verwarmen.
Bekijk de producten
Warmte uit de grond halen

Water/water

Een water/water warmtepomp gebruikt grond- of oppervlaktewater om gebouwen te verwarmen. Het systeem onttrekt warmte uit de grond of het water via een verdamper en geeft deze af aan het verwarmingssysteem via een condensor.
Bekijk de producten
ThermoNova

Industrieel lucht/water en lucht/lucht

ThermoNova werkt met warmtepomptechnologie binnen: * Vloeibaarwaterwarmtepompen, * Lucht-water warmtepompen, * En commerciële en industriële lucht-luchtwarmtepompen. Hun kerncompetenties zijn consultancy en systeemoplossingen.
Lees meer

Hoe efficiënt is een warmtepomp?

/globalassets/shared/climate-and-energy/heat-pumps/pdd_2023_pompy_ciepa-panasonic-www-1.jpg

De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP (Coëfficiënt of Performance) of een SPF (Seasonal Performance Factor). Deze cijfers geven aan hoeveel warmte of koeling een warmtepomp kan produceren in verhouding tot de hoeveelheid elektriciteit die ervoor nodig is. Over het algemeen hebben warmtepompen een COP tussen 3 en 5, wat betekent dat ze 3 tot 5 keer meer warmte produceren dan de elektriciteit die ze verbruiken.

Het rendement van een warmtepomp kan variëren. Het is o.a. afhankelijk van de buitentemperatuur, de isolatie en het type warmtepomp. In het algemeen geldt dat warmtepompen efficiënter werken bij lagere temperatuurverschillen.

Het is altijd raadzaam om bij de aanschaf van een warmtepomp te letten op het energielabel en te kiezen voor een model met een hoog rendement.

Solar Opleidingen

Solar Opleidingen biedt praktijkgerichte opleidingen en kennis waarbij de ontwikkeling van (technische) vakkrachten centraal staat.

Warmtepomp opleidingen

Certificaat

Warmtepompen adviseren en ontwerpen

In deze eendaagse training maak je op een praktische manier kennis met het adviseren van warmtepompen. Dit is een merk-onafhankelijke training, zodat de leerstof toepasbaar is op vrijwel alle merken warmtepompen.
Meld je aan
Certificaat

Installatietraining Viessmann

Als je je de basiskennis hebt eigen gemaakt van warmtepompen, bijvoorbeeld middels de training Warmtepompen adviseren en ontwerpen, kun je de merkspecifieke installatietraining van Viessmann volgen. In deze training leer je hoe je de lucht-water warmtepomp in de Vitocal serie installeert en inbedrijf stelt.
Meld je aan
/globalassets/nl/klimaat-en-energie/installatiemateriaal-1200x675.jpg

Installatiemateriaal

Zoeken naar alle benodigde installatiematerialen? Verleden tijd!

Bij ons bestel je warmtepompen als kant-en-klaar pakket. Je hoeft dus zelf niet na te denken of je alle buisjes en adapters hebt, één druk op de knop en je weet zeker dat je een complete levering krijgt, die je direct kunt installeren.

Andere producten die je toch nog nodig hebt in je dagelijks werk zijn in de webshop altijd beschikbaar, bekijk hier ons volledige assortiment aan accessoires en onderdelen voor warmtepompen.

/globalassets/nl/oplossingen-en-producten/solar-heat/calclulator585.jpg

Snelle warmteverliesberekening

Snel berekenen hoe groot de warmtebron moet zijn voor jouw project? Vul eenvoudig de algemene gegevens in van jouw project en je krijgt van ons direct een rapport met snelberekening over de grootte van de warmtebron.

 

Veel gestelde vragen

  • Welke soorten warmtepompen zijn er en wat zijn de verschillen ertussen?

    Welke soorten warmtepompen zijn er en wat zijn de verschillen ertussen?

    Er bestaan verschillende soorten warmtepompen die meestal worden vernoemd naar de bron waaruit ze warmte halen en de manier waarop ze deze warmte leveren. Bijvoorbeeld, een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en levert deze als warme lucht in huis. Een water/water-warmtepomp haalt warmte uit water en levert deze als warm water aan radiatoren, vloerverwarming en kraanwater.

  • Hoeveel elektriciteit kan worden bespaard met een warmtepomp in vergelijking met elektrische verwarming?

    Hoeveel elektriciteit kan worden bespaard met een warmtepomp in vergelijking met elektrische verwarming?

    Het elektriciteitsverbruik is afhankelijk van het type warmtepomp dat je hebt. De meeste mensen hebben een lucht-lucht warmtepomp. In vergelijking met elektrische radiatoren of andere directe elektrische verwarming verbruikt een dergelijke warmtepomp ongeveer een derde tot de helft van de hoeveelheid elektriciteit. Dit betekent dat je tussen de 50 en 65 procent van je elektriciteitskosten kunt besparen wanneer de warmtepomp niet wordt gebruikt voor koeling.

  • Heb je naast de warmtepomp nog een andere warmtebron nodig?

    Heb je naast de warmtepomp nog een andere warmtebron nodig?

    In de meeste gevallen is een warmtepomp voldoende als enige warmtebron voor een woning. Een warmtepomp kan warmte uit de omgeving halen, zoals de buitenlucht, de grond of het grondwater, en deze op een efficiënte manier gebruiken om de woning te verwarmen. Echter, in bepaalde situaties kan het nodig zijn om een aanvullende warmtebron te hebben. Vooral bij zeer koude temperaturen of in woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Het is belangrijk om te overwegen welke warmtebronnen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie en behoeften.

  • Hoe groot moet een warmtepomp zijn en waar moet hij staan?

    Hoe groot moet een warmtepomp zijn en waar moet hij staan?

    Voor een all-electric warmtepomp is ruimte nodig. Er moet plaats zijn voor een binnenunit en in sommige gevallen ook voor een boilervat voor warm water, tenzij de warmtepomp een geïntegreerde boiler heeft. Daarom is een kelder een geschikte locatie voor deze pomp. De meeste hybride warmtepompen zorgen alleen voor verwarming en niet voor warm water. Deze toestellen hebben geen opslagtank en zijn kleiner dan een all-electric warmtepomp. In de meeste gevallen wordt de hybride warmtepomp naast de cv-ketel geïnstalleerd.

Onze specialisten

Welke combinatie van energiebronnen kun je het beste inzetten op jouw project? En hoe zorg je voor een goed doordacht en berekend advies aan jouw klant?

Onze Solar Heat specialisten staan voor je klaar, denken mee en helpen je graag verder met jouw projecten. All-electric, een hybride systeem, helemaal tot nul op de meter: onze specialisten zetten de voor- en nadelen voor je op een rij en maken een gedegen offerte. Zo weet jij precies waarom en welke oplossing de beste is voor jouw klant.

 
 
Vraag een vrijblijvend gesprek aan

Solar Zero

Door te kiezen voor producten uit het Solar Zero assortiment ben je verzekerd van de beste productdocumentatie, een EcoVadis gecertificeerde leverancier en een hoge beschikbaarheid.

/globalassets/nl/acties-en-campagnes/viessmann/solar-nederland-groothandel-viessmann-warmtepompen-s-v-hybrid-4-6-8kw-001-800x600-nieuw.jpg

Hybride warmtepompen van Viessmann

Speciaal voor jouw klanten heeft Solar met Viessmann een hybrideset samengesteld, die klaar is voor de toekomst. Met deze hybride warmtepompset kun je stapsgewijs bestaande woningen verduurzamen, besparen op gasverbruik en de energiekosten voor je klant flink verlagen. Zeker als je ook zonnepanelen combineert met de warmtepomp om zo het elektriciteitsverbruik te compenseren.