Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Wat is CPR?

CPR (Construction Products Regulation) is een Europese verordening welke ervoor zorgt dat eenduidige eisen gesteld worden aan de essentiële eigenschappen en prestaties waaraan bouwproducten moeten voldoen. Kabels die zijn geïnstalleerd in permanente elektrotechnische installaties van bouwwerken (bijvoorbeeld: gebouwen en civieltechnische werken) vallen met betrekking tot hun brandgedrag onder de CPR. Kabels worden hierbij geclassificeerd in verschillende brandklassen. Je kunt meer hieronder meer lezen over deze classificatie.

Ervoor zorgen dat alle kabels correct zijn gemarkeerd, behoort tot de verantwoordelijkheid van de fabrikant, niet van jou. En je kunt er zeker van zijn dat alle kabels in Solar's selectie voldoen aan de CPR normering. Wij hanteren alleen leveranciers die hun documentatie in orde hebben

Hoe de CPR brandclassificatie te lezen

De CPR vervangt de vorige brandclassificatie met 7 nieuwe primaire classificaties van A naar F. Klasse A zijn de niet brandbare producten, terwijl klasse F producten betreft waar brandprestatie onbeschermd is. De klassen C, D en E van deze nieuwe classificatie zijn degenen die meestal op kabels worden toegepast.

De nieuwe klassen zijn complexer en zijn gebaseerd op de vlamverspreiding, de warmteafgifte, de rookproductie, het vallend brandend materiaal en de zuurgraad van de rookgassen van het product, terwijl de oude klassen alleen vlamverspreidingen bevatten. Zie hieronder wat de verschillende letters vertegenwoordigen.

Deze kabel is gemarkeerd met een ECA brandclassificatie

De klasse verwijst naar de vlamverspreiding en de warmteafgifte, variërend van Aca tot Fca. Aca geeft aan dat de kabel niet bijdraagt aan het vuur en Fca branden zwaar.

S verwijst naar de rookproductie. Afhankelijk van S1a, toegeschreven aan een zichtbaarheid van meer dan 80%, naar S3 die een zeer lage zichtbaarheid aangeeft.

D staat voor vallend brandend materiaal. Het varieert van d0, waarbij vrijwel geen vallend brandend materiaal mee wordt aangegeven, tot d2 die lange en aanhoudende vallende brandende materialen aangeeft.

A verwijst naar de zuurgraad van de emissies. Het varieert van a1, toegeschreven aan lage brandgevaarskabels, naar a3-standaardkabels.

Kan ik ongemarkeerde kabels gebruiken na de deadline?

Na juli 2017 kun je nog steeds tegen kabels aanlopen die niet volgens de CPR zijn gemarkeerd, deze zijn nog steeds geoorloofd om te gebruiken. Dit komt doordat het Solar is toegestaan om de kabels die we op voorraad hebben, nog te mogen verkopen. We kunnen alleen geen ongemarkeerde kabels meer inkopen na deze datum.