Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Case Duim techniek

Industrie 4.0: Duim techniek maakt er werk van

Al in 2010 zette Duim techniek de eerste stappen richting industrie 4.0. Het idee: machines slimmer maken met behulp van software, sensoren en data-analyse. De markt was er op dat moment echter nog niet helemaal klaar voor. Twee jaar geleden veranderde dat. Duim techniek sloeg opnieuw aan het ontwikkelen en nu werken steeds meer klanten met de unieke software, waarmee bedrijven real time inzicht hebben in de flow van hun installatie. We spraken erover met Peter Geerts, bedrijfsleider bij Duim techniek: “Naast automatiseerder en installateur zijn we ook een beetje IT-bedrijf geworden.”

 

De geschiedenis van Duim techniek gaat terug tot 1995. Oprichter Jelle Duim kreeg in dat jaar zijn eerste opdracht van een steengroeve in België. Al snel maakte Duim techniek naam als dé specialist voor automatiserings- en besturingssystemen in de recyclingbranche. Recyclinginstallaties worden opgebouwd uit machines, zoals bijvoorbeeld de shredders, optische scheiders, zeeftrommels en andere scheidingstechnieken. Duim techniek maakt daar met een besturingskast met PLC-software een goed en veilig werkend geheel van, en ontwerpt en realiseert daarnaast complete elektrische installaties bij productiebedrijven.

Steeds slimmer, makkelijker, efficiënter

Duim techniek is continu bezig met innovatie: hoe kan het voor klanten nog slimmer, makkelijker, efficiënter? Zo ontstond het idee voor software die recyclingbedrijven beter inzicht geeft in de prestaties van hun installatie.

Peter Geerts: “Continu verbeteren, daar zetten we met onze klanten en partners op in. Op elektrisch gebied kan je natuurlijk veel meten. Draait de band of loopt hij vast? Klopt de temperatuur van de motor of wordt hij te warm? Een melding krijgen als iets niet goed gaat is nuttig, maar vaak weet je dan nog niet waardoor het komt. Oké, de band staat stil, maar waardoor dan? Is er iets kapot, zit er iets klem? Als je hier inzicht in krijgt, kun je veel gerichter naar oplossingen zoeken. Zo ontstond bij ons het idee hier software voor de schrijven.”

“We maakten een database met mogelijke problemen en degene die de machine bedient kan met een paar klikken op een touchscreen de achterliggende oorzaak registreren. In tegenstelling tot veel bestaande software betrekken wij dus die menselijke factor erbij.”

Voorkomen van stilstand
De voordelen voor de bedrijven die hier gebruik van maken zijn evident. Via de verzamelde data krijgen zij inzicht in de hoeveelheid verwerkt materiaal, de gemiddelde flow van de installatie, de productietijd en stilstandtijd van de installatie en de achterliggende oorzaak van de stilstand. Zo weten ze wat ze moeten doen voor meer efficiency en betere productiviteit: onderhoud plegen, onderdelen vervangen of het proces anders inrichten.

 

“Bij de verwerking van bouw- en sloopafval blijken bijvoorbeeld speciekuipen verstoppingen te veroorzaken. De shredder maalt die speciekuipen er dan wel doorheen, maar andere producten bleven erachter haken. Het betreffende bedrijf besloot er een verkleiner extra bij te zetten, die het materiaal extra klein maakt. Samen met nog meer slimme oplossingen is zo met behulp van de software al circa 10% minder stilstand gerealiseerd. In een bedrijfstak waar per uur tonnen afval worden verwerkt gaat dat over serieuze geldbedragen.”

Zaken slimmer, makkelijker en efficiënter maken, dat voegt waarde toe voor de eindklant. De drive om dit te realiseren hebben we beide in onze genen zitten en dat werkt prettig samen. Aart – Jan Slok, account manager Solar

De stap maken naar industrie 4.0
Heeft Peter nog tips voor bedrijven die meer willen doen met data en de stap willen maken naar industrie 4.0? “Alles is mogelijk, alles kun je meten, maar het begint met de wil om processen te optimaliseren, niet met dat je ‘iets met data wilt doen’. Formuleer dus eerst helder wat je doel is, pas dan kun je bepalen waar je op gaat sturen. En realiseer je dat het in de praktijk de mensen op de werkvloer zijn die het moeten doen. Het is bij onze software ook de operator van de machine die de reden van een stilstand detecteert en registreert.”

Meerwaarde leveren

Duim techniek en Solar willen uiteindelijk helpen de stap te maken naar voorspellend onderhoud. De machine geeft dan vooraf een waarschuwing dat er onderhoud nodig is, zodat storingen en stilstand worden voorkomen. Duim techniek ontwikkelt continu door, zowel vanuit de ontwikkelingen die het bedrijf zelf ziet, als vanuit concrete vragen uit de markt. “Meerwaarde leveren aan de klant, daar gaat het ons om. Zo zijn we inmiddels naast automatiserings- en installatiebedrijf ook een beetje IT-bedrijf geworden.”

Rittal Kwalitatieve bewerkingsservice voor alle kasten

De Rittal bewerkingsservice biedt je hoogwaardige mechanische bewerkingen, montages en afwerken voor al je type kasten. Je kunt de Rittal bewerkingsservice inzetten voor seriebewerkingen én ook voor enkelstuksbewerkingen! Dit zorgt ervoor dat je processen kan versimpelen en je geen faalkosten meer hebt.

Lees meer
Balluff Eenvoudig machine status uitlezen met de Balluf Led signaalzuilen

Balluff LED signaalzuilen en indicatoren met IO-Link interface, gebruiken het kleurenspectrum voor signalering van de productieproces status. Afhankelijk van voorkeur en vooraf gestelde eisen, cruciaal of kritisch, kan de machine-operator de machine status uitlezen.

Lees meer
HMS Networks Naadloze integratie van IT en OT met slimme communicatie- oplossingen

Ga je aan de slag met de digitalisering van je industriële omgeving? Dan komen er direct vragen op zoals ‘Waar blijft mijn data?’, ‘Is het wel veilig?’ en ‘Verlies ik data als er geen internet meer is?’. De end-to-end oplossingen van de HMS Networks merken Anybus en Ewon, maken je digitale roadmap werkelijkheid.

Lees meer
Weidmuller Werkplaatsoptimalisatie

Heb je vragen over onze producten en diensten of wil je een individuele aanbieding? Vul gewoon het contactformulier in. Onze medewerkers nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Adviesgesprek

Slimme tijdsbesparende tools

Wil je je processen optimaliseren en tijdwinst boeken? Dat kan op vele manieren, onder andere door eenvoudige berekeningen voor je kasten maken, of deze bij ons uit te besteden. Op deze pagina hebben we een aantal handige configuratie tools voor je verzameld, waarmee je snel de prijs van een kast kunt berekenen, je je eigen klemmenstrook kunt (laten) configureren of de klimatiseringsbehoefte in kaart kunt brengen.

Configuratietools

Weidmuller Beveiligde toegang op afstand vereenvoudigd

u-link garandeert een snelle en veilige toegang tot machines en installaties. De intuïtieve u-link interface is snel en eenvoudig te configureren zonder benodigde kennis van zaken en aan te passen aan specifieke processen. Beveiligde servers in Europa bieden tevens een onlineplatform dat zorgt voor conformiteit tussen verschillende IT-systemen.

Lees meer
Rittal VX IT – ’s Werelds snelste IT-rack

Of u nu een netwerkrack nodig heeft voor een verdeelbord of serverracks voor een edge-, colocatie- of hyperscale datacenter, de nieuwe VX IT is het ideale platform voor het accommoderen van een moderne IT-infrastructuur en de vele verschillende vereisten.

Lees meer
Schneider Stel jij je al open voor de wereld van digitalisering?

Technologie verandert de maatschappij zoals we die kennen in een razendsnel tempo. Toch bouwen veel bedrijven nog machines met de technologie uit de vorige eeuw. “Nou, en wat dan nog? Mijn bedrijf loopt evengoed toch prima.”, horen we je denken. Ja, dat kan prima zo zijn, maar je mist hierdoor wel aansluiting met de wereld van digitalisering en alle hiermee gepaard gaande kosten- en efficiency voordelen.

Lees meer
Eaton Automatisering was nog nooit zo ‘easy’

Met de easyE4 mini PLC uit de Eaton Moeller serie kunnen besturingstaken snel en efficiënt worden uitgevoerd, of het nu gaat om industriële, productie- of bouwtoepassingen. De easyE4 is geschikt voor eenvoudige én complexere besturingstaken en is daarmee de juiste keuze voor zowel installateurs als voor engineers in de machinebouw.

Lees meer
Danfoss VLT AutomationDrive FC 302

De frequentieregelaar, die condities bewaakt en onderhoudt, voorspelt op basis van feiten! De VLT AutomationDrive FC 302 betekent een doorbraak in de technologie van frequentieregelaars. De regelaar beschikt nu over ingebouwde voorspelbare en op condities gebaseerde onderhoudsfuncties (Condition Based Monitoring).

Lees meer
Conta-Clip Sneller, goedkoper, flexibeler en veiliger

Voorkom storingen en behoud het overzicht tijdens het oplossen van storingen en onderhoud/revisie werkzaamheden. Zorg voor een ordentelijke doorvoer van kabels, hydrauliek leidingen en luchtslangen in behuizingen of schakelkasten. Houd laag en hoogspanningskabels van elkaar gescheiden om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Lees meer
Helukabel TOPSERV® PUR feedback kabel van HELUKABEL

Precisie-servomotoren, zoals die tegenwoordig in veel gebieden van sterk geautomatiseerde productieprocessen worden gebruikt, vragen om hoogwaardige, betrouwbare en duurzame kabels. Aan deze eisen wordt voldaan met de TOPSERV kabels van HELUKABEL. De kabels hebben een extra afscherming om EMC-compatibiliteit te garanderen.

Lees meer
CUBIC CU-Flex onderhoudsvrije flexibele stroomrail

De hoge flexibiliteit van CU-Flex maakt het tot een eenvoudig en gemakkelijk product om te installeren. Ook kan het toegepast worden om bestaande installaties te wijzigen. CU-Flex wordt geleverd in een breed scala aan lengtes en diktes, zodat het voor velerlei toepassingen inzetbaar is.

Lees meer