Sluiten Fastbox gewijzigd naar Fastbox Maxi

Vanwege het formaat van de artikelen is het alleen mogelijk deze via Fastbox Maxi te leveren.

Lees meer...
Negeren of Opslaan?

Fastbox center is gesloten

{{cart.Info.Name}}

-

Nieuw In het Schap

ABB ZV16

De eerste verdeler voor het veilig aansluiten van zonnepanelen in bestaande woningen

Op de daken van onze bestaande woningen liggen steeds meer (kleinschalige) PV-installaties. Het vermogen dat deze zonnepanelen opwekken, heeft een behoorlijke impact op de elektrische installatie. De ZV16 (ZonVerdeler 16 Ampère) wordt eenvoudig aangesloten op een bestaande, niet afgetakte, leiding voor een betere en veiligere verdeling van de energie.

“De kabel van de meterkast naar de wasmachine is verplicht ononderbroken, dat is een goede oplossing”

PV-panelen aansluiten op een bestaande installatie kan op twee manieren

De groepenkast kan worden uitgebreid met extra groepen of de zonnepanelen worden aangesloten met de ZV16 verdeler. “Vaak moet er vanuit de meterkast een kabel door het hele huis getrokken worden om de omvormer van de zonnepanelen op aan te sluiten”, verklaart Marcel Wennekes productmanager bij ABB. “Niemand wil zo’n kabel langs zijn trap. Dat bracht me op het idee om de bestaande leiding voor de wasmachine te gebruiken, die bij veel mensen op zolder staat.”

Verdeler in plaats van wasmachine-stopcontact

“De kabel van de meterkast naar de wasmachine is verplicht ononderbroken, dus dat is een goede oplossing”, gaat Marcel verder. “De nieuwe verdeler komt op de plaats van het stopcontact voor de wasmachine. Naast de aansluiting voor de zonnepanelen is er ruimte voor één of twee aparte 16A stopcontacten. In de bestaande situatie worden de wasmachine en de droger regelmatig met een stekkerdoos op één stopcontact aangesloten. Een eenvoudige stekkerdoos is vaak niet goed beveiligd en niet geschikt voor het amperage van deze apparaten. Dat geeft risico op overbelasting en zelfs brand.”

Veiliger en overzichtelijker installatie

De ZV16 maakt de installatie veiliger en overzichtelijker. Marcel: “De panelen zijn afschakelbaar in noodsituaties en de meterkast wordt minder belast. Als de wasmachine of droger aanstaat, gaat de door de zonnepanelen opgewekte energie hier direct naartoe. Je verbruikt de stroom dus waar je het opwekt. De verdeler is geschikt voor het aansluiten van zonnepanelen tot ongeveer 2,5 kWp, voldoende voor de kleinschalige zonnepanelen-installaties op de meeste bestaande huizen.”

De ZV16 (ZonVerdeler 16 Ampère)

Voor elke situatie een geschikte oplossing

De ZV16 portfolio kent 14 verschillende types. “Er is keuze uit één of twee stopcontacten en verschillende beveiligingen. Soms volstaat een installatieautomaat, maar je kunt ook extra beveiligen met een aardlekautomaat. Daarnaast is er de optie voor een kWh-meter, waarop je de netto opbrengst van de zonnepanelen afleest. Zo is er voor elke situatie een geschikte en veilige oplossing.”

Bekijk het assortiment in onze webshop

Ben je geïnteresseerd in de verdelers van ABB? Wij hebben de serie beschikbaar in onze webshop.

Naar webshop